13. elokuuta 2009

Rakkaat kirjat


Törmäsin tänään aamukahvia hörppiessäni Olivienon blogissa mielenkiintoiseen haasteeseen esitellä viisi parasta kirjaa kautta aikojen. Ajatus alkoi kiehtomaan, ja niinpä päätin kantaa myös omat kirjani kekoon. Vinkeiksi näistä ei ehkä ole, koska valikoimaani kuuluu aikalailla tuttuja klassikoita. Kirjallisuutta on niin paljon ja niin monen laista, että hyviä ja suosittelun arvoisia teoksia löytyisi varmasti kasapäin. Niinpä helpotin tehtävääni, ja valitsin kirjoja, jotka ovat minulle tärkeitä; joihin palaan aina uudestaan ja uudestaan.

1. Raamattu saa aloittaa:


Kirja, joka on aina saatavilla.Kirja, joka ei koskaan kulu lukemalla,
vaan itseasiassa vain paranee kerta kerralta.Joku raamatuista, joita perheessämme on useita, on tosiaan yleensä aina tallessa ja kaikkien saatavilla. Siksipä ne usein ovat sen näköisiäkin. Tätä isin lapsuusmuistoa on pyritty suojelemaan, mutta näköjään joku on jo siitäkin kirjaimellisesti "sisäistänyt" muutamia jakeita. Meillä ovat koiratkin Raamatun lukeneet!
Valitettavasti!


Ja tässä auki yksi lempipaikoistani.
Johanneksen evankeliumin 17. luku, jossa Jeesus rukoilee kaikkien seuraajiensa puolesta.


2. Runotyttö sarja


Ihan pahaa tekee laittaa tästä kirjararjasta tällainen kuva. Tällaisella kannella en ole koskaan tätä kirjaa lukenut, eikä Uudenkuun Emilia näytä yhtään tuolta! Runotyttö kirjat olen lukenut 10-20 kertaa läpeensä. Voimakkaimmin samaistumista aiheuttanut kirja ikinä!!!


3. Mestaritontun seikkailut


Selkein lukumuisto lapsuudesta! Ekaluokan opettajani, jonka ihastuttavan olemuksen takia muuten valitsin ammattinikin jo 6-vuotiaana, luki meille pienille räkänokille tämän jännittävän kertomuksen ääneen. Tuon lukukokemuksen ihana muisto on saanut minutkin lukemaan oppilailleni niin paljon kuin mahdollista. Vielä 6.-luokkalaisetkin rakastavat ääneen lukemista. Uskokaa tai älkää!

4. Sinuhe Egyptiläinen


Täytyy tunnustaa, että tämän klassikon luin ensimmäistä kertaa vasta lähemmäs kolmekymppisenä. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. En ollut uskaltanut siihen tarttua, koska olin niin monen kuullut toitottavan kuinka loistava kirja se olisi. Pelkäsin pettyväni. Entä jos en pitäisikään siitä. Ei huolta, PIDIN! Luin sen lähes samalta istumalta toiseenkin kertaan. Myöhemmin ajattelin, että oikeastaan olen onnellinen, että luin sen vasta "kypsemmällä" (ehhehe) iällä... Ehkä ymmärsin sen vertauskuvallisuutta ja elämänjanoa eritavalla kuin teini-ikäinen.

5. Sakset


Tämä kirja on rakkaimman lapsuusystäväni kirjoittama. Muistan jo kolmannella luokalla lukeneeni hänen avaruusseikkailuitaan koulupöydän laatikosta siihen aikaan kun kirjatkin vielä kirjoitettiin kirjoituskoneella. Jo silloin ajattelin, että tästä tytöstä vielä tulee jotain. Kirja on minulle rakas, koska se muistuttaa siitä, että unelmat voivat toteutua. Kuitenkaan ainoastaan tunnesiteeni ja muistoni ei tee kirjasta arvokasta, vaan se valittiin myös mm. Finlandia-palkintoehdokkaaksi vuonna 2007. Aivan loistavaa kielenkäyttöä! Jokainen sanakäänne on tarkoin harkittu!


Jos kirjat ovat lähellä sydäntäsi, tartu ihmeessä haasteeseen!
Olisi mukava lukea teidän muidenkin kokemuksista :)


...Niin... ja niitä sisustuskirjoja en edes maininnut....
itsestäänselvyys...

4 kommenttia:

TeeKoo kirjoitti...

Hyvin sanottu tuosta ylimmästä kirjasta että se on kirja, joka ei koskaan kulu lukemalla,
vaan itseasiassa vain paranee kerta kerralta... :)

Onko tuo runotyttökirjasarja se mikä tv:ssäkin on pyörinyt, Emilia-tyttösestä? Sitä olen myös tykännyt katsoa erityisellä mielenkiinnolla ainakun olen ennättänyt :)

Ps. Ihania nukkekotihaaveita yllä!!

Anonyymi kirjoitti...

Määpä oon muka ollu joskus kova lukemaan, mutta raamattu on noista ainut mitä oon lukennu..Näin se vaan on, että Sinuhekin on lukemati..
Tuo runotyttö oli kyllä mulle vinkki,voisinki melkein tutustua kirjaan..

Viivu kirjoitti...

Kuules Virvaseni , sinun olisi pitänyt lukasta tuo runotyttö 12-vuotiaana :)
Voi olla ettei se enää kolaha! Mutta omalle tyttärelles sitten sen ostat, juukosta!

Ja taitaa tuosta tosiaan olla sarjakin, mutta kirja on triljoona kertaa parempi!!!

memmu kirjoitti...

Olipa mukava postaus!

Runotyttö-kirjat jäivät minullakin aikanaan lukematta mutta lapsuudenkotia tyhjennettäessä löysin sieltä muutaman kirjan ko.sarjaa. Pitänee ne lukea joku kerta. Kuten myös Sinuhe... samanmoiset ennakkoasenteet on minullakin ollut kirjaa kohtaan mutta se kyllä kuuluu niihin elämän aikana luettaviin.

Sakset-kirjan luin viime vuonna. Todella taitavasti kirjoitettu, kaunista kieltä alusta loppuun. Taitava kirjoittaja!